Veldbloemen-1024x391.jpg

Herstel biodiversiteit

Themagroep Biodiversiteit.

Onze inzet zijn positieve acties waarbij inwoners worden verleid en geënthousiasmeerd tot groene acties. Deze initiatieven moeten daadwerkelijk een positieve impact hebben op de biodiversiteit. We willen graag mensen bereiken en betrekken die nog niet veel met dit onderwerp bezig zijn.

Wat is biodiversiteit.

Biodiversiteit is een term voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat er variatie is om het evenwicht in de natuur te behouden. Het verlies van biodiversiteit is wereldwijd een groot probleem. Want als gevolg van niet-duurzame landbouw en bosbouw, woningbouw en vervuiling, verdwijnt leefgebied voor dieren en planten. Minder insecten veroorzaakt bijvoorbeeld minder vogels. En bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van ons voedsel.

Groene schoolpleinen.

Verder maken wij ons sterk voor het vergroenen van schoolpleinen. Tegels eruit en groen erin, dat is ons uitgangspunt. Een moestuin of een voedselbosje op een schoolplein zorgt voor een directe toename van de biodiversiteit. Als de moestuin of het voedselbos onderdeel van de lessen wordt, kunnen de scholieren bovendien zelf ervaren hoe voedsel groeit en hoe lekker en leuk voedsel uit eigen tuin is. Ze kunnen de vogels en insecten van dichtbij bestuderen en leren over het nut dat zij hebben in de kringloop van het leven. Kinderen zijn de natuurbeschermers van de toekomst! Enthousiaste kinderen kunnen hopelijk hun ouders enthousiasmeren om tegels uit de tuin te halen en er planten in te zetten. En zo kunnen we samen zorgen voor een toename van de biodiversiteit.

Weet jij ook een schoolplein of andere locatie (m.n. buitengebied) waar mogelijk ruimte is voor een moestuin of een groot of klein voedselbos? Neem dan contact op met biodiversiteit@goed-volk.net.

Ecologisch bermbeheer.

We zijn op dit moment actief voor ecologisch bermbeheer. Alle bermen kunnen een plek worden voor verschillende soorten bloemen, kruiden, planten en diverse insectensoorten, bijen en vogels. Met rijke bermen trek je bijvoorbeeld ook natuurlijke vijanden aan van de eikenprocessierups.

Lees alles over biodiversiteit in de bermen in de bermberichten!

Uitdaging: Hoenderdaal wordt Natuursterrenwijk.

GoedVolk start met een “Natuursterrenwijk” in de wijk Hoenderdaal in Driebergen. Dat is een wijk waar de natuur zichtbaar is, met meer biodiversiteit in de tuinen en plantsoenen.

Doe je mee zodat we veel tuinen en balkons natuurlijker maken en er steeds meer ‘Heuvelrugtuinen' in de wijk komen? We willen ermee starten vanaf najaar 2020. Ook ideeën voor groen in de wijk zijn welkom zoals kruidentuinbakken voor de buurt, een natuurkinderspeelplek, voedselbosje, een bijen- en bloemenberm, of een leermoestuin.

 

Waar mogelijk werken we samen met andere organisaties.

 

Doe je mee, heb je ideeën of vragen? Neem contact op via biodiversiteit(at)goed-volk.net.

Hoenderdaal een natuursterrenwijk is een initiatief van GoedVolk, waarin we samen optrekken met de projecten Heuvelrugtuinen en Operatie Steenbreek 

Bermberichten.

 

Een belangrijk thema voor de werkgroep biodiversiteit is de staat van de bermen op de Utrechtse Heuvelrug. In de rubriek Bermberichten informeren we je graag over de meest recente ontwikkelingen op dit terrein.

Wil je meer weten of meedenken over thema's waar de themagroep Biodiversiteit zich op richt? Neem dan even contact op via de mail: biodiversiteit(at)goed-volk.net.

Sluit je aan.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Contact

Heb je vragen of wil je reageren op de activiteiten van GoedVolk? Stuur ons dan een berichtje:

Stichting GoedVolk
Tuilland 8
3941 KE DOORN

KvK: 74750399
Triodos Bank: NL 72 TRIO 0379 6402 52

E-mail: info@goed-volk.net

© 2020 door GoedVolk

Logo GoedVolk.png