top of page
Image by Li-An Lim

Klimaat

Themagroep Klimaat.

Wij willen burgers en ondernemers van de Utrechtse Heuvelrug laten zien en ervaren dat het mogelijk is om met (eenvoudige) aanpassingen in ons gedrag mogelijk is om een bijdrage te leveren aan het beperken van klimaatverandering en de negatieve effecten daarvan op onze leefomgeving. Dat doen we met gerichte acties met een concreet handelingsperspectief.

 

Wat betekent klimaatverandering?

Perioden van droogte met een verbod op wateronttrekking, afgewisseld met perioden van hevige regenval waarin we het water ternauwernood of niet maar krijgen afgevoerd: tastbare gevolgen van klimaatverandering waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Het dwingt ons zowel tot het nemen van maatregelen om meer regenwater langer vast te houden en in de zomer te zorgen voor verkoeling, maar vraagt ook om maatregelen waarmee we de uitstoot van broeikasgassen beperken.

 

Wat kunnen we doen?

Naast overheidsmaatregelen is er ook veel wat wij, burgers en ondernemers van de Utrechtse Heuvelrug, zelf kunnen doen. En dan hebben we het niet alleen over zonnepanelen, warmtepompen of elektrische auto’s, die grote investeringen vergen, maar ook over -vaak eenvoudige- aanpassingen in ons gedrag. De thermostaat 1 of 2 graden lager, wat vaker de fiets of de trein pakken in plaats van de auto, spullen repareren in plaats van nieuwe aan te schaffen.

 

Activiteiten

Met de actie “Verkoop geen gebakken lucht” willen we inwoners en ondernemers bewust maken van eenvoudige mogelijkheden om ons energieverbruik te verminderen. Horeca-ondernemers die geen gebruik maken van terrasverwarming zetten we in het zonnetje met een certificaat en een vermelding in diverse media. Ook kijken we hoe we horeca-ondernemers kunnen verleiden om hun terrasverwarming uit te laten of in te ruilen voor dekentjes. We denken dat een verbod van overheidswege, zoals in 2020 in Frankrijk is ingevoerd, uiteindelijk de beste aanpak is.

 

Heb je zelf ideeën en wil je een bijdrage leveren? Stuur ons dan een bericht via het formulier onderaan deze pagina.

Laatste nieuws

Lees ook de laatste nieuwsberichten

bottom of page