top of page

5| Treevember: Bladkorven en andere bewonersinitiatieven

Maarn en Maarsbergen zijn boomrijke dorpskernen. In deze novembermaand zet ik, Gerda Schregardus, bermen met opvallende herfstbomen in het voetlicht. Leest u mee?


In de boomrijke dorpskernen Maarn Maarsbergen valt er in de herfst héél veel blad. Op de weg en het voet- of fietspad is dit niet fijn en regelmatig zie ik bewoners ‘hun straatje schoon vegen’. Maar waar laat je deze grote hoeveelheden bladeren. Juist ja in de BLADKORVEN. Enkele bewoners hebben zelf het initiatief genomen om een bladkorf te maken.

In Leersum zag ik prachtige bladkorven die waarschijnlijk door de gemeente zijn geplaatst. Waarom hier niet? Aandachtspunt voor volgende jaar!


Het blad kunt u ook gewoon laten liggen onder struiken of bomen en in de borders. Of hark de bladeren naar een hoekje achter in de tuin. De egels kruipen er graag tussen. Ook droogt de grond niet zo snel uit en uiteindelijk verteert dit blad. Dit is goede compost voor de tuin én gratis. Gaat u aan de slag? Pak dan de hark. Dit is een mooie kans voor een goede work-out. Alvast bedankt!


Al fietsend door Maarn zag ik leuke initiatieven van bewoners om de berm of groenstrook op de te fleuren:

  • In de Lindenlaan is van de ‘middenberm” een eet- en pluktuin gemaakt.

  • Elk jaar is het genieten van de kleurige beplanting tussen de gestapelde open betonblokken bij Tuindorpweg 26 in Maarn.

  • Op eikenlaan staan in een smal een stukje berm bloeiende planten waar vlinders en bijen blij van worden.

  • Bij het schoolplein van OBS de Meent is de Dorpsmoestuin met de pluk de middagen.

Allemaal mooie initiatieven. Heeft u zin om in het voorjaar samen met de buren de bermen kleuriger, geuriger en zoemend te maken? Maak in de winter een plan en leg dit voor aan de gemeente. Zie Samen werken aan uw gemeente | Heuvelrug


De plannen over de inrichting van de nieuwe bermen in Maarsbergen in verband met de ondertunneling van de spoorlijn zijn veel belovend. Deze bermen worden beplant met bomen en ingezaaid met bloemrijke kruidenmengsels. De verwachting is dat de weg eind 2025 klaar is. Worden dit dé bloeiende bermen voor de zoemende wilde bijen in 2026?


Vol verwachting klopt ons hart!


Een fijne Sinterklaasavond.

Comments


bottom of page