top of page

Aanleg Bloemenweide voor basisschool de Vuurvogel in Hoenderdaal Driebergen

In april hebben we met buurtbewoners uit de werkgroep Natuursterrenwijk Hoenderdaal samen met kinderen en leerkrachten en conciërge van basisschool de Vuurvogel gewerkt aan de aanleg van een bloemenweide in de middenberm van de Faunalaan. Nu is het afwachten wat er voor moois gaat opkomen aan bloemen!


Eerst was overleg met de gemeente nodig over de gewenste grasstrook om in zelfbeheer te nemen, over de afmetingen en over het maaibeheer van de randen. Ook werd met kwekerij Abbing en met het bedrijf Cruydt-Hoeck uitgezocht wat voor grond het is en wat voor inheems zadenmengsel het beste was. Toen dat geregeld was werden ook ouders uitgenodigd om op een paar zaterdagochtenden mee te helpen met afplaggen van de bovenlaag van de grasstrook. Er zijn palen geslagen voor een omheining. Rafaël van de werkgroep en Toon van de Vuurvogel waren de drijvende kracht met hulp van Ineke, Marijke en een paar ouders. Vervolgens hebben Ineke en Rafaël van de werkgroep Natuursterrenwijk overlegd met de leiding van de school en met leerkracht Hendrike en vakleerkracht tuin Marijke. Zij vonden het ook een leuk plan om de kinderen te betrekken bij de aanleg van de bloemenstrook. De bloemenweide komt precies voor de hoofdingang van de school in de middenberm. Het is ook een ingang naar de wijk Hoenderdaal vanaf Nijendal, dus veel mensen hebben er plezier van.


Op 6 april hebben de kinderen uit klas 4 van Hendrike in één uur (!) een laag hekwerk geknoopt van wilgentakken. Ze kregen hulp van hun leerkracht, leden van de werkgroep (Rafaël en Mirjam), hun leerkracht en niet in de laatste plaats van een Deens gezin, vrienden van Rafaël uit onze werkgroep. Dit gezin met twee jongens doet veel voor de scouting in hun woonplaats in Denemarken. Ze gaven op een vriendelijk en duidelijke manier instructie over het knopen van het touw aan de palen. Alle kinderen gingen enthousiast aan de slag, zo leuk om mee te maken! En wat een tempo, in een uur klaar, ongelooflijk. Achteraf waren ze reuze trots en terecht!


Op 14 april was het dan zover: zaaidag! Tuinleerkracht Marijke liet alle kinderen aan de randen van de strook een plaatsje zoeken en liet zien hoe je met je hand een zaaibeweging maakt, niet te hoog, niet te laag. Zo komen alle zaadjes mooi verspreid terecht over de strook. Ook hier waren de kinderen helemaal voor in. Daarna liepen ze om de beurt met gieters heen en weer (op de oversteekplek van Toon) om de toekomstige bloemenweide lekker nat te maken, maar niet té, want dan verdrinken de zaadjes, sproeien maar dus!

Samen met een paar werkgroepleden (Rafaël, Ineke en Mirjam) en de leerkracht Hendrike voor de begeleiding ging dit ook weer prima.


Natuurlijk is het belangrijk dat de zaadjes goed bewaterd worden, dus als het niet regent helpen we een handje. We hopen dat het een mooie bloemenweide wordt met de verschillende inheemse soorten bloemen, dat veel insecten ervan kunnen leven en dat iedereen die erlangs komt ervan geniet!


Foto: Kinderen van klas 4 aan de slag voor de aanleg van de bloemenweide tegenover basisschool de Vuurvogel

Comments


bottom of page