top of page

2| TREEvember: de Berken(laan)

Bijgewerkt op: 8 nov. 2020

Maarn en Maarsbergen zijn groene dorpskernen met veel bomen. In deze novembermaand zet ik, Gerda Schregardus, bermen met opvallende herfstbomen in het voetlicht. Leest u mee?

Wie kent niet de prachtige afbeeldingen van de berk met lichte schors en de rode vliegenzwammen? Op mijn fietstochtjes van Maarsbergen naar Maarn speur ik in de herfst de berm tussen het fietspad en de weg af naar deze paddenstoelen. En vaak word ik beloond! Deze fietstochtjes brachten mij bij de volgende vragen: wat voor boom is de berk en staan er op de Berkenlaan wel berken?


De berk is voor mij het hele jaar door een decoratieve boom. Het is een sierlijke boom met een lichte schors en helder groene, hartvormige bladeren. Door de lichte schors lijkt deze boom licht uit te stralen. Vroeger waren de berken dé herkenningspunten in het donker. De berk groeit in onze omgeving gemakkelijk en is één van de eerste bomen die opkomt in een kaal stuk bos. Ondanks de hartvormige bladeren is de berk niet bij iedereen geliefd. Het stuifmeel van de katjes kan in het voorjaar hooikoorts veroorzaken. In augustus sneeuwt het zaadjes die je zelfs in je bed terug kunt vinden. En iemand die graag een schoon straatje heeft, blijft het gehele jaar door vegen.


De Berkenlaan is inderdaad een laan met berken en ze staan keurig in het gelid. In mijn herinnering staan de berken hier al zeker 60 jaar. Blijkbaar hebben de berken het goed naar hun zin in deze bermen met kort gemaaid gras. Maar de vliegenzwammen laten het hier wél afweten, waarschijnlijk is het te droog in deze bermen. Als er ruigere grassoorten mogen groeien en de bladeren mogen blijven liggen, verschijnen volgend jaar in de herfst misschien de vliegenzwammen. De berk heeft ook profijt van de vliegenzwam: samen zijn ze sterker!

Comments


bottom of page