top of page

Géén gebakken lucht bij fietscafé De Proloog in Amerongen

Bijgewerkt op: 27 mei 2022

Na horeca-ondernemingen in Doorn, Driebergen en Leersum is Anne van Soest van fietscafé De Proloog in Amerongen is de vierde die een certificaat ‘Wij verkopen geen gebakken lucht’ in ontvangst mocht nemen. Met dit certificaat wil burgerinitiatief GoedVolk horecaondernemers die het goede voorbeeld geven en hun terras en de buitenlucht niet verwarmen in het zonnetje zetten.


Anne van Soest van De Proloog met het certificaat. Foto GoedVolk

De energieprijzen zijn torenhoog en de oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt hoe afhankelijk we zijn van Russisch gas. Goede redenen om eens stil te staan bij een aantal gas- of stroomvretende gebruiken die we zo vanzelfsprekend lijken te vinden, maar dat eigenlijk niet zijn. Zoals het gebruik van terrasverwarmers waarmee we de buitenlucht van horecaterrassen of het terras thuis verwarmen. Een elektrische terrasverwarmer, met een gemiddeld vermogen van 1,4 kW die jaarlijks 800 uur aan staat, verbruikt 1.120 kWh. Dat kost ongeveer € 336 - € 392 (30 – 35 eurocent per kWh) per jaar. En dan te bedenken dat je al snel 2-6 van zulke terrasverwarmers nodig hebt!


We kunnen er ook voor kiezen om, als we persé buiten willen zitten als het koud is, een dekentje te gebruiken. Dat scheelt energie en aardig wat kosten!

Uiteindelijk streven we er naar dat Nederlandse overheden het voorbeeld van de Franse overheid volgen. In Frankrijk is het gebruik van terrasverwarmers bij bars en cafés al in 2020 verboden.


Comments


bottom of page