top of page

Inspirerende Open Heuvelrugtuinendag!

Ondanks de regen (voor de planten meteen al feest!) gingen afgelopen zaterdag 1 juli veel inwoners van de UH op pad om tuinen bezoeken die ‘natuurlijk’ hoog in het vaandel hebben staan. Ook wethouder Anouk Haaxma en directeur Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Gijs de Kruif toonden hun belangstelling bij een rondje tuinen in Amerongen, met als start de moestuin ‘Dorpsakker de Parel’.


Na maandenlang voorbereidingen (‘zaaien en opkweken’) met de organiserende werkgroep, samengesteld uit Heuvelrugtuinliefhebbers uit de verschillende dorpen in onze gemeente en met Alies van de NMU (Natuur- en Milieufederatie Utrecht), voelde deze eerste Open Heuvelrugtuinendag als een rijke oogst!


In Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen waren in totaal 30 tuinen te zien, dus een keuze maken was wel nodig. Maar de icoontjes in het aantrekkelijke online boekje met de adressen en wat er in elke tuin te zien was hielpen daarbij! Per tuin kwamen zo’n 6 tot 30 bezoekers, mooie aantallen! Van zowel tuineigenaren als bezoekers horen we veel enthousiaste reacties. De dag was vooral bedoeld als inspiratie om je tuin op een natuurlijke en duurzame manier op te zetten. Zo werd de dag ook beleefd, er zijn veel vragen gesteld en ideeën uitgewisseld: over het planten van inheemse planten, de bloeiboog, aantrekkelijke plekjes voor insecten, hoogteverschillen en wadi’s, het aanleggen van een vijver, het afkoppelen van de regenpijp en opslag van water, planten die tegen droogte kunnen, composteren enzovoort. Ook kwamen ideeën op over planten ruilen, zaadjes verzamelen, hulp vragen bij het maken van een takkenril of iets dergelijks… Maar wat vooral opviel was een blije sfeer in de tuinen. Veel tuineigenaren gaven enthousiast uitleg over wat ze stimuleren in de tuin, waar ze plezier aan beleven en wat ze ontwikkelen voor een natuurlijke beleving. Dat was zonder meer aanstekelijk. We merkten wel dat in verhouding meer mensen naar de privétuinen kwamen (‘over de schutting te kijken’ blijkt op zo’n dag aantrekkelijker) dan naar de openbare Heuvelrugtuinen die altijd te bekijken zijn. Zij verdienen een rondje apart!


De richtlijnen op jouwheuvelrugtuin.nl geven een beeld hoe je van je eigen tuin (en zelfs balkon) een stukje Nationaal Park kan maken. Op naar volgend jaar! Wil je ook meedoen door je tuin open te stellen voor een paar uurtjes of wil je meehelpen in de voorbereiding, of heb je eerst nog vragen, stuur s.v.p even een mailtje naar mirjamvanzweeden@gmail.com.Comments


bottom of page