top of page

Klimaatverandering: we pakken het samen aan.

Geniet u ook zo van de mooie, zomerse junidagen? En van het weelderige groen, te danken aan de overvloedige regenval in april en mei? Je zou bijna vergeten dat we drie zomers met grote tot extreme droogte achter de rug hebben. Droogte waar we volgens het KNMI in de toekomst vaker mee te maken gaan krijgen. Droogte waarmee de landbouw in de Kromme Rijstreek en de Gelderse Vallei worstelt, waar de bossen op onze Heuvelrug last van gaan krijgen. En warmte die leidt tot meer luchtverontreiniging en voor ons onprettig is. Toch blijft er ook nog aardig wat regen vallen, maar dan meer in heftige buien, die veel overlast veroorzaken.


Duidelijke tekenen dat het klimaat aan het veranderen is. En dat gaat volgens klimaatexperts sneller dan we hadden verwacht. Met opwarmende oceanen, smeltend poolijs en mogelijk veranderingen in koude en warme golfstromen als gevolg. Al in 2035 kan er voor het eerst een ijsvrije zomer zijn in het Noordpoolgebied. De impact op mens en natuur van dit soort grote veranderingen in het klimaatsysteem is enorm.


Het goede nieuws is: we kunnen er iets aan doen! Oké die ene woning die beter geïsoleerd wordt, die paar zonnepanelen op je dak of die ene vliegreis die je als individu niet maakt zal het verschil niet maken. Maar als we dat allemaal doen, samen, dan maakt het wél verschil. Met alle Nederlanders, Europeanen, Amerikanen, Chinezen. Met burgers, overheden en bedrijven.


Nu kunnen we zeggen: “De overheid moet het voortouw nemen”. Of Shell, Exxon Mobil en Tata Steel. Want dat zijn de grote uitstoters van broeikasgassen, en als die stappen zetten dan zet dat zoden aan de dijk. Maar laat dat ons er niet van weerhouden om te kijken wat we lokaal kunnen doen, op de Utrechtse Heuvelrug.


Gelukkig gebeurt daar al het nodige. Er zijn energieambassadeurs die u kunnen adviseren over energiebesparing in uw woning. De gemeente heeft regelmatig acties voor energiebesparende maatregelen. Hier en daar in onze gemeente wordt gekeken of de (tweede) auto kan worden vervangen door een elektrische deelauto. Zelf ben ik actief binnen energiecoöperatie Heuvelrug Energie, die werkt aan lokaal duurzaam opgewekte energie waar we zelf zeggenschap over hebben en eigenaar van kunnen worden: door, voor en van de bewoners. Wat we met het zelf opwekken van energie verdienen kunnen we gebruiken om onze lokale economie te versterken en projecten uit te voeren die ten goede komen aan onze directe leefomgeving.


Omdat ik denk dat we nog meer kunnen doen, heb ik me aangesloten bij de werkgroep Klimaat van GoedVolk. Daar willen we met lokale bedrijven in gesprek om na te gaan welke bijdrage zij kunnen leveren aan de reductie van broeikasgassen en wat ze nodig hebben om dat te realiseren. Nu het herstel na de Coronascrisis lijkt door te zetten lijkt dat een goed moment om er dan meteen een groen herstel van te maken. Laten we ook dát samen doen.


Huib de Vriend


Kommentare


bottom of page