top of page

De den is dé boom in Maarn Maarsbergen

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021Maarn en Maarsbergen zijn boomrijke dorpskernen. In de novembermaand plaatste ik, Gerda Schregardus, bermberichten met opvallende herfstbomen in het voetlicht. De dennenboom is een typische boom voor onze dorpskernen en krijgt in deze decembermaand een plekje in de bermberichten van Goed Volk.boom, wat zijn je takken wonderschoon….

We zingen oh dennenboom en we versieren een sparrenboom. Hoewel veel gezinnen de afgelopen jaren op de Veluwe gratis een dennenboom uit het bos hebben gehaald voor de Kerstdagen.

De dennenboom typeert de dorpskernen Maarn Maarsbergen en staat in de parkjes, bermen, tuinen én bij de zandverstuiving de Koeheuvels.

Deze naaldboom kunt u herkennen aan de prachtige rode gloed van de stam bovenin de boom. Zeker bij zonneschijn is dit goed te zien.


De den kent twee verschijningsvormen. Op de Koeheuvels staan prachtige alleenstaande dennen met stevige zijtakken van onder tot boven. Dit zijn heerlijke klimbomen en worden ook wel vliegdennen genoemd. In de tuinen en bermen krijgt de den minder ruimte en dan zitten de takken voornamelijk alleen bovenin.


Leuke weetjes:

De den werd eind 19de eeuw massaal aangeplant op de zandgronden o.a. voor de steenkoolmijnen.


Het hout van de den is buigzaam en was uitermate geschikt als stutpalen voor de steenkoolmijnen. Als het hout ging kraken, wisten de mijnwerkers dat de mijn ging instorten en moesten ze zo snel als mogelijk naar boven.


De grote bonte specht, die regelmatig te horen is in ons bosrijke dorp, smult van de zaadjes van de dennenappels. Als u veel beschadigde dennenappels onder een eik vindt, weet u dat een specht heerlijk gegeten heeft.


De den zaait zich heel gemakkelijk uit op bijvoorbeeld heidevelden. Willen we de heidevelden behouden, dan moeten de dennen verwijderd worden. Voor natuurvrijwilligers, schoolkinderen en studenten is ‘boompjes trekken’ een terugkerende activiteit.

De groene naalden van de sparren- en dennenbomen maken dat het hele jaar door groen is in Maarn en Maarsbergen. 😉


Voor u een sfeervolle Kerst en een zorgzaam 2021 voor elkaar en de natuur!

En geniet van de ommetjes in de buurt.


Gerda Schregardus

Comments


bottom of page