top of page

Voorbeeld Heuvelrugtuin voor wijk Hoenderdaal

Bijgewerkt op: 7 aug. 2021

Aan het eind van de zomer en in het najaar gaat een grote wens in vervulling voor de Natuursterrenwijk. We starten dan met de aanleg van een voorbeeld Heuvelrugtuin in de wijk Hoenderdaal in Driebergen.


Een “Heuvelrugtuin” is een tuin die 60% groen is. Er wordt gifvrij getuinierd en de tuin bestaat voor een groot deel uit inheemse planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De tuin biedt beschutting aan vogels, insecten en andere dieren en er is gedacht aan waterbeheer.


Een Heuvelrugtuin is goed voor het klimaat en draagt bij aan meer biodiversiteit. Biodiversiteit is de hoeveelheid aan verschillende soorten planten en beestjes. Hoe meer variatie er in de natuur is, hoe beter het met de aarde gaat en ook met ons als mens. Alle verschillende soorten planten, bomen, beesten en kleine beestjes houden elkaar in balans in een gezond eco-systeem.

We hopen met de voorbeeld Heuvelrugtuin meer wijkbewoners enthousiast te maken om hun tuin en de wijk te vergroenen en te verduurzamen. We hebben de afgelopen maanden diverse overleggen gevoerd met de Gemeente over de voorbeeld Heuvelrugtuin. De Gemeente heeft ons een mooie strook toegewezen aan de Boterbloem (naast de geitenweide van de kinderboerderij ’t Woelige Nest) in Driebergen.

Tuinontwerper Evelien Roos van RoosEnBottel helpt belangeloos mee, zij is op basis van wensen van bewoners bezig met het ontwerp van de voorbeeld Heuvelrugtuin. In de wijktuin komen een insectenhotel, een stapelmuurtje om op te zitten en als schuilplek voor de insecten, een waterschaal en veel verschillende mooie bloemen en heesters.

Heb je zin om mee te helpen met het aanleggen van de voorbeeld Heuvelrugtuin in september en oktober of vind je het leuk om de tuin te laten groeien en bloeien na de aanleg? Geef je dan op. Het maakt niet uit als je (nog) niet zoveel kennis hebt van tuinieren, dat leer je vanzelf door het te doen! Ook zijn er diverse organisatorische taken, zoals het regelen van eten en drinken voor alle helpers. Wil je meedoen, stuur dan een mailtje naar: natuursterrenwijkhoenderdaal@gmail.com.

Het concept Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie, voor meer informatie ga je naar de website van Nationaal park Utrechtse heuvelrug.


Comments


bottom of page