top of page

Cursus Jouw Heuvelrugtuin bron van inspiratie voor wijkbewoners Hoenderdaal Driebergen!

Bijgewerkt op: 30 mei 2021

Woensdag 26 mei hebben we als een groep wijkbewoners de cursus Jouw Heuvelrugtuin afgesloten met een gezamenlijke online bijeenkomst. We zijn weer 15 (aankomende) Heuvelrugtuinen rijker en we waren blij met meer inzichten, kennis, tips en groene praktijkervaring in de tuin.

De cursus was speciaal voor wijkbewoners georganiseerd in het kader van Hoenderdaal wordt Natuursterrenwijk. De cursus, die op meer plaatsen op de Heuvelrug wordt gegeven, is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Utrecht om ook privé tuinen onderdeel te laten worden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.


Evelien Roos, tuinontwerper en ambassadeur voor Heuvelrug tuinen was een enthousiasmerende coach van de groep. Zij woont ook in de wijk en werkt mee in de werkgroep Natuursterrenwijk, ook aan de plannen voor een openbare Heuvelrug voorbeeldtuin in de wijk.


Het was leuk en inspirerend om van andere bewoners uit mijn wijk te horen wat ze al hadden gedaan om hun tuin groener, duurzamer en diervriendelijker te maken: van een tuin vol tegels wippen om een groene bloemenoase te creëren tot poeltjes en vijvers maken, van insectenhotels ophangen, vogelbadjes en insectenbadjes neerzetten tot regentonnen plaatsen. Ook het planten van meer inheemse planten, waar ook in verhouding veel meer insecten op af komen, kwam aan bod en de waarde voor je tuin van verschillende bomen en struiken. En voor de meesten was de toepassing van het voedselweb in je tuin ook een eye opener; als je bijvoorbeeld last hebt van veel slakken, maak dan een uitnodigende plaats in je tuin voor een egeltje, die heeft dan voedsel en de planten worden minder snel opgegeten.


Aan het slot mochten we allemaal de envelop met een certificaat op naam open maken.

Een stimulans om een omgeving te helpen creëren met meer biodiversiteit, vergroening en duurzaamheid in de tuinen.Comments


bottom of page