top of page

De impact van Voedselverspilling

Er zijn verschillende keuzes op voedselgebied die je kan maken om het milieu te ontlasten.

Sommige keuzes hebben een grotere impact dan andere. Door duurzamere keuzes te maken op het gebied van voeding putten we de beschikbare bronnen op aarde minder snel uit.

Onderzoeksinstituut CE Delft berekende voor de Verborgen Impact (Babette Porcelijn, 2016) de milieu-impact van ons gedrag, voor voeding is dit de prioritering.

  1. Geen vlees eten is van alle voedingskeuzes die je kunt maken de beste keuze voor het milieu.

  2. Hoe minder verspilling van voedsel, hoe beter.

  3. Lokaal eten uit het seizoen is een veel betere keuze dan vers voedsel dat uit een ander werelddeel overgevlogen is.

  4. Na bovenstaande keuzes is biologisch, efficiënt verbouwd voedsel, het beste voor het milieu. NB. Biologisch voedsel uit jouw eigen (moes)tuin levert waarschijnlijk een lagere opbrengst per vierkante meter dan de efficiënte Hollandse biologische boeren.

DE IMPACT VAN VERSPILLING

In deze blog willen we kort ingaan op verspilling. Het lijkt misschien onschuldig, maar na vlees eten is het weggooien van voedsel de slechtste keuze voor het milieu.


Een derde van alle voedselproductie wordt verspild. Wereldwijd is dat ruim 1,3 miljard ton per jaar. Voor de productie van voedsel zijn ontzettend veel grondstoffen nodig. Ook kost de productie van voedsel veel energie (voor de teelt, verpakking, transport en koeling). Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Deze energie en water gaat dus verloren als je voeding verspild door het weg te gooien. Door voedsel te verspillen belasten we het milieu onnodig.


HOE KAN JIJ VERSPILLING VAN VOEDSEL TEGENGAAN?

  • Koop in de winkel producten die bijna over datum zijn en maak ze op tijd op, zo voorkom je dat de supermarkt ze weggooit.

  • Bederfelijke producten (zoals vlees en vis) hebben een ‘te gebruiken tot’- datum (TGT). Deze kan je beter niet meer opeten na de datum in verband met bacterie vorming. Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een ‘tenminste houdbaar tot’ datum (THT). Deze kan je vaak nog wel veilig eten kort na de datum. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Producten met een THT-datum die je ongekoeld bewaart, zoals ongekookte pasta en rijst en blikken en potten groenten en bonen, kan je vaak maanden na de datum nog veilig eten.

  • Kom genieten van heerlijke soep die lunchcafe KOEK en EI uit Driebergen verkoopt onder de naam ‘(on)beperkt houdbaar’. KOEK en EI haalt de onverkochte eetbare producten van de Albert Heijn op en maakt er soep van.

  • Gooi zo min mogelijk eten thuis weg. Kook niet te grote hoeveelheden, schep kleine porties op je bord en bewaar wat over is voor de volgende dag, of vries het in.

  • Zet de App ‘Too Good To Go’ op je Smartphone. Zo krijg je meldingen als er in een winkel eten over is dat je voor weinig geld kan kopen.

  • Heb je restjes eten en kliekjes in huis? Kijk dan op de receptenapp van het Voedingscentrum ‘Slim Koken’ wat je voor lekkere maaltijden kan maken met deze restjes.

Comments


bottom of page