top of page

Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021

Utrechtse Heuvelrug, 8 januari 2019 - De doelstelling is ambitieus. Of het lukt om binnen nu en acht jaar alle plastic uit te bannen?  Zeker is dat het anders moet. Plastic vervuilt onze omgeving, we laten het slingeren, het komt in de natuur, het dringt door in de voedselketen, het vormt een bedreiging voor mens en dier.


GoedVolk, een bewonersinitiatief in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, wil een bijdrage leveren aan een duurzame regio. Door informatie en bewustwording en door actie. Begin vorig jaar presenteerde de groep de documentaire ‘Down to earth’ die ruim 125 bezoekers trok. We zijn onze natuurlijke verbinding met de aarde waarop we leven en waar we afhankelijk van zijn aan het verliezen. Begin dit jaar volgde de indrukwekkende documentaire ‘Albatross’, een indrukwekkend en hartverscheurend relaas  over de vervuiling van de oceanen. De andere documentaire, Tomorrow’, liet zien wat je zelf kunt doen in je eigen omgeving om die bijdrage aan verduurzaming te leveren.


“Er is bijna geen ontkomen aan:  plastic is overal. We zamelen plastic in en ‘we verwerken het tot een nieuw basisproduct van matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is”, zegt een rapport van het Centraal Planbureau van eind vorig jaar.


De documentaires werden een bron van inspiratie om de handen uit de mouwen te steken. Aan het begin van de zomer startte een groep vrijwilligers met schoonmaakacties om het rondslingerende plastic op te ruimen dat we op het fietspad langs de provinciale weg tussen Doorn en Leersum zo makkelijk en nonchalant onderweg ‘verliezen’. Dat sloeg aan. De reacties via de social media op het initiatief inspireerden tot meer.



Op dinsdag 11 september 2018 riep GoedVolk inwoners, vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties,  ondernemers, raadsleden, ambtenaren, leden van het  college van burgemeester en wethouders op om mee te denken over de vraag wat we gezamenlijk kunnen doen om Utrechtse Heuvelrug plasticvrij te maken. Dat vereist een enorme inspanning, een sterke wil om te veranderen en de inzet van alle partijen die nu nog bijna zonder na te denken plastic gebruiken. De grote uitdaging zit in het gebied tussen vinden dat het anders moet en het doen. Wat en wie hebben we nodig om de kleine en grote stappen te zetten die er uiteindelijk toe leiden dat we niet langer plastic nodig hebben?

Gerard  van Wijk

bottom of page