top of page

Onder het Maaiveld

Bijgewerkt op: 4 okt. 2023

Op woensdagavond 27 september 2023 bekeken 100 mensen in de Raadszaal van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug de prachtige film 'Onder het Maaiveld'; een buitengewone ontdekkingstocht langs het leven onder onze voeten. Met dank aan onze themagroep Biodiversiteit en de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Onbekend maakt onbemind. Dit geldt ook voor alle fascinerende levende wezentjes waar we dagelijks ‘overheen’ lopen. De meesten van deze kruipertjes, schimmels en kriebeltjes kunnen we met het blote oog niet eens zien. Alleen regenwormen, mieren, kevertjes ‘ontmoeten’ we als we met onze handen eens diep in de aarde graaien. Werkgroep Biodiversiteit van GoedVolk vindt het ongelooflijk belangrijk dat mensen meer liefde en respect gaan voelen voor de verbazingwekkende wereld onder onze voeten. Immers; gezonde voedselvoorziening, waterkwaliteit en een gezond ecosysteem zijn rechtstreeks afhankelijk van een gezonde bodem waarin het barst van hardwerkend leven. En hoe kun je mensen beter deze verwondering bieden dan door het te laten zien, zoals filmmaker Ignas van Schaick dit voor ons heeft mogelijk gemaakt?


Na een ademloze anderhalf uur werd het publiek in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan Ignas. De aandacht ging vooral uit naar hoe knap de film gemaakt is. Om een toch lastig onderwerp zo goed in beeld te brengen werd zeer gewaardeerd. De 60.000 bezoekers die de film in bioscopen gezien hebben, maken deze film tot de beste gezien non-fictie film van het jaar. Dat de film regelmatig vertoond wordt bij boerenbijeenkomsten toont wel aan hoezeer het onderwerp in de belangstelling staat. Er wordt nu gewerkt aan een film over De Tuin. Hiermee zal het thema nog dichter bij de gewone tuinbezitter komen.

Via de site https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/heuvelrugtuinen/ zijn al veel praktische tips te vinden hoe je nu al zelf in je eigen tuin aan de slag kan gaan.

Wilt u meer weten of juist iets doen voor een gezonde bodem en biodiversiteit in uw tuin of bermen. Lees dan ons manifest biodiversiteit of neem contact met ons op via e-mail: biodiversiteit@goed-volk.net.
Comments


bottom of page