top of page

Prikkersgilde

Bijgewerkt op: 28 feb. 2021

In onze dorpen, langs de wegen en in de natuur ligt overal zwerfafval. Het was enkele leden van GoedVolk een doorn in ’t oog. In april 2018 zijn zij gestart om de boel maar eens op te ruimen. Het eerste project was de Leersumsestraatweg N225. Binnen twee uur raapten enkele vrijwilligers 5 volle vuilniszakken zwerfafval.

Het was het begin van wat we nu noemen het GoedVolk Prikkersgilde, een groeiende groep vrijwilligers die periodiek een wijk, gebied of straat kiest om samen op te ruimen. Inmiddels is ook een actieve samenwerking aangegaan met de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Zo worden we gefaciliteerd met grijpstokken, afvalzakken, zakringen, veiligheidshesjes en handschoenen en haalt de gemeente het verzamelde afval op een afgesproken plaats.

Meten is weten! Opruimen sorteert direct resultaat, maar pakt het probleem van zwerfafval natuurlijk maar zeer ten dele aan. Als we niet oppassen blijft het dweilen met de kraan open. Een belangrijke manier om bij te dragen aan een meer structurele aanpak, is steeds bij te houden wat we opruimen. Het GoedVolk Prikkersgilde werkt daarom altijd met Litterati. Met deze app kunnen we steeds bijhouden wat we op welke plaats opruimen. We zorgen er zo voor dat niet vergeten wordt wat is opgeruimd door vrijwilligers en we verzamelen gestructureerd data die we kunnen gebruiken, om de druk op de overheid (regelgeving), maar ook op de (groot-) winkelbedrijven, verpakkers en producenten verder op te voeren.

Litterati op je smart phone Ga je als vrijwilliger aan de slag met het opruimen van zwerfafval, leg dan altijd vast in Litterati wat je opruimt. Je kunt deze app downladen op je smartphone, via de Play Store (Android) of de App Store (Apple). Open de app vervolgens en registreer je met een zelf te kiezen naam en wachtwoord, waarna je een startscherm krijgt.

Goed ook te weten is dat je je via Litterati kunt aanmelden bij de Challenge Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij. Zo houden we niet alleen bij hoeveel en wat voor soort afval we met elkaar opruimen, we stimuleren elkaar óók er steeds opnieuw voor te blijven gaan.

Lid worden van het Prikkersgilde?

Wil je je aansluiten bij het Prikkersgilde? Stuur ons even een mailtje via plasticvrij@goed-volk.net en een van onze mensen neemt contact met je op.


Wil je meer weten over Litterati en hoe je er het beste mee kunt werken? Download dan hier de gebruikershandleiding Litterati.


Comments


bottom of page