top of page

Deelnemers afkoppelbijeenkomst zijn enthousiast en willen aan de slag!

Met het organiseren van twee afkoppelbijeenkomsten bereikten we een grote groep geïnteresseerde inwoners die zo enthousiast werden dat ze het liefst gelijk aan de slag wilden gaan! Afkoppelcoach Lanny Olie ging direct aan de slag door bij sommige huizen de regenpijpen af te zagen, bij een huis plaatste ze ook een enorme regenton. Bij andere huizen ging ze langs om de tuin en regenpijp te bekijken en vakkundig advies te geven.


Het klimaat verandert. Droge en hete zomers maken het planten moeilijk om voldoende water te vinden. Tegelijkertijd zorgen hoosbuien voor overbelasting van het riool. Bij een piekbui komt het voor dat door deze overbelasting overtollig vervuild water rechtstreeks in de natuur terechtkomt. Dit water is zwaar vervuild met onder andere antibiotica, chemo- en medicijnresten, chemicaliën, drugsresten en vetresten. Deze overbelasting van het milieu moeten we tegengaan en bovendien kunnen we de piekbuien gebruiken om het grondwaterpeil op een heel simpele manier te verhogen.


Door je regenpijp af te koppelen kan je het regenwater op een simpele manier benutten voor je tuin. Het afkoppelen van een regenpijp is heel simpel en kost zo`n 5 tot maximaal 20 minuten per regenpijp. Toch blijkt het in de praktijk vaak vragen met zich mee te brengen. Daarom organiseerden NMU (Natuur en Milieu Federatie Utrecht) en GoedVolk twee informatieve bijeenkomsten rondom het afkoppelen.


Op 29 september vertelde afkoppelcoach Lanny Olie tijdens een online bijeenkomst aan 34 geïnteresseerden waar je rekening mee moet houden als je wilt afkoppelen. Zo is het belangrijk om eerst een emmertest te doen om te testen hoe de bodemdoorlaatbaarheid van de grond in je tuin is. Als het water te langzaam zakt, of je tuin is te klein om al het water dat van je dak komt op te nemen, zou het plaatsen van een regenton met vulautomaat een goede optie kunnen zijn. Als je tuin groot genoeg is en de bodemdoorlaatbaarheid van de grond is goed, dan kan je de regenpijp bovengronds of ondergronds afkoppelen. Lanny liet met prachtige foto`s zien hoe je regenpijp op verschillende manieren heel stijlvol kan afkoppelen.


Zaterdag 30 oktober organiseerden we de praktijkbijeenkomst in Driebergen. 17 geïnteresseerde bewoners van de Utrechtse Heuvelrug waren aanwezig om met eigen ogen te zien hoe het afkoppelen in zijn werk gaat. Na een zeer enthousiasmerende uitleg van Lanny toog de hele groep naar buiten. Het regende dat het goot, maar er waren paraplu`s, dus dat mocht de pret niet drukken. Gewapend met een accuzaag en grote oordoppen zaagde Lanny de regenpijp snel en vakkundig af. Ze plaatste een bocht van zink op het uiteinde van de regenpijp zodat het regenwater van het huis afstroomt. De bewoner hoeft nu alleen nog maar een laagje aarde onder de tegels weg te halen zodat het regenwater zo de tuin in kan stromen.

Tijdens het moment suprême was er een fotograaf van het AD aanwezig om het spektakel vast te leggen op de gevoelige plaat. Houd dus vooral de krant de komende dagen in de gaten! Na deze live demonstratie vroegen de aanwezigen massaal aan Lanny of ze ook in hun tuin even een kijkje zou willen nemen. Lanny bleek een echte professional en had op alle vragen van bewoners een zeer deskundig antwoord paraat. Bij 2 huizen waren de regenpijpen al eerder door iemand anders afgekoppeld, maar niet op de juiste manier. Hierdoor kregen de bewoners overlast van vocht en schimmel in de slaapkamer. Lanny loste dit gelijk op door een zinken bocht en drainagebuis te plaatsen. Een bewoonster was zo opgelucht dat ze spontaan uitriep ‘Ik kan u wel kussen’. Een prachtige afsluiting van een heel geslaagde dag. Bij deze willen we graag Annelies nog bedanken voor de heerlijke cake en koekjes!


Wilt u informatie over het afkoppelen van uw regenpijp, mail dan naar i.kruisheer@nmu.nl. Isabel Kruisheer zal u dan een PDF met basisinformatie doorsturen. Heeft u vragen omtrent de regenpijp in uw tuin, dan kunt u mailen naar Lanny Olie: lanny.olie@nlgaat.nu.

Comments


bottom of page