top of page

Wijktuin officieel geopend!

Bijgewerkt op: 20 okt. 2021

Zaterdag 16 oktober hebben we de laatste hand gelegd aan de voorbeeld Heuvelrugtuin en vervolgens hebben Mirjam van Zweeden (een van de initiatiefnemers van de tuin) en wethouder Gerrit Boonzaaijer de wijktuin officieel geopend. Het was een heel geslaagde en feestelijke dag, met veel helpende handen, en we zijn allemaal heel trots op het eindresultaat.


Na maanden van voorbereiding en twee tuinaanlegdagen op 25 september en 9 oktober was het de derde en laatste tuinwerkdag in de voorbeeld Heuvelrugtuin in Driebergen. We hebben `s ochtends met 15 vrijwilligers oude tegels opgehaald en hiermee het stapelmuurtje en het egelhotel afgemaakt. Tussen de verschillende tegels hebben we bewust wat openingen gelaten, als schuilplek voor insecten. Het egelhotel loopt door in de takkenrail, we hopen dat deze herfst en winter veel egels gebruik gaan maken van het hotel!

Naast het muurtje en egelhotel hebben we verschillende paden van boomschors in de tuin aangelegd en nog nieuwe planten in de tuin geplant. Om de tuin helemaal af te maken plaatsten we een grote bak water die als waterpoel gaat dienen. De waterpoel is inmiddels al bewoond, want we vonden 7 kikkers tussen de tegels en konden hen gelijk een nieuw onderkomen geven in de waterpoel.


Na een heerlijke en gezellige lunch mochten we Peter Smit van de NMU en wethouder Gerrit Boonzaaijer verwelkomen. Het initiatief van de Natuursterrenwijk en de tuin lag bij buurtbewoners Evelien Roos en Mirjam van Zweeden (kernteam GoedVolk). Mirjam hield een enthousiast openingspraatje voor zo`n 25 geïnteresseerde buurtbewoners waarin ze vertelde over het ontstaan van de Heuvelrugtuin. Het idee dat begon bij Evelien en Mirjam groeide uit tot de werkgroep Natuursterrenwijk en de groep mensen die zich verbindt aan de Heuvelrugtuin is nog steeds groeiende. Mirjam bedankte iedereen die zijn of haar bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de tuin. De tuin is het resultaat van gezamenlijke inspanning en we hebben elkaar nodig om de tuin te kunnen onderhouden. Het is heel mooi om te merken dat de tuin nu al zorgt voor inspiratie en nieuwe verbindingen tussen buurtbewoners. Hopelijk zet zich dit voort in de toekomst!


Na Mirjam volgde de wethouder met een inspirerend praatje over het belang van circulair materiaalgebruik en het afkoppelen van de regenpijp. Hij vertelde duurzame initiatieven zoals de voorbeeld Heuvelrugtuin van harte te ondersteunen. Na een educatieve Heuvelrugtuin quiz (begeleid door Mirjam) mocht een afgevaardigde van de winnende groep het paaltje met het officiële Heuvelrugtuinbordje in de grond slaan. Vervolgens knipte de wethouder het lintje door en onder luid applaus was de voorbeeld Heuvelrugtuin toen officieel geopend! Met een hapje en drankje hebben we geproost op de opening van de Heuvelrugtuin.


We hopen dat de buurtbewoners en de kleine en grotere beestjes gaan genieten van de voorbeeld Heuvelrugtuin. We zijn erg benieuwd hoe de wijktuin er deze lente uit zal zien. Bent u ook nieuwsgierig geworden, dan kunt u natuurlijk komen kijken. De tuin ligt tegenover kinderboerderij `t Woelige Nest in Driebergen.

Met dank aan Evelien Roos tuinontwerp, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Natuur en Milieu Federatie Utrecht, Jouw Heuvelrugtuin, IVN, Groen moet je Doen, G van den Bos Grondwerken, Abbing, van Houtum, Oranje Fonds en natuurlijk al de vrijwilligers van de Natuursterrenwijk van GoedVolk.
Comments


bottom of page