top of page

Nieuws over de Herenboerderij Utrechtse Heuvelrug

De themagroep FoodVolk werkt aan het gezamenlijk opzetten van een regeneratieve boerderij op de Utrechtse Heuvelrug, bijvoorbeeld in de vorm van een Herenboerderij.


In de afgelopen maanden hebben we veel gedaan, waarover we jullie hieronder graag willen informeren.


Herenboerderij, of toch niet?

Het uitgangspunt voor dit project is een natuurinclusieve boerderij opzetten. Door bijvoorbeeld regeneratieve landbouw of agrarisch natuurbeheer. In ieder geval het produceren van groenten, fruit en eventueel vlees, zonder gebruik van pesticiden, insecticiden etcetera, met zo min mogelijk verdichting van de grond. Biologisch als ondergrens. Een ander uitgangspunt is dat het lokaal gegrond moet zijn: het moet lokaal sociale waarde hebben. Hiernaar kijkend kwamen we in eerste instantie uit bij het Herenboeren concept.


Tijdens een eerste online kennismaking hebben we veel vragen over het proces, de kosten en de uitgangspunten kunnen stellen. We bleven ook nog met een aantal vragen zitten. Vragen, waarop we antwoord hoopten te krijgen door bij de eerste Herenboer ooit langs te gaan, in Boxtel.


Een koud, nat en informatief bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark

Op een druilerige, koude zaterdagmorgen togen we met de hele kartrekkersgroep, 5 man sterk, naar Boxtel. Natuurlijk wel coronaproof in verschillende auto’s. Ook twee landeigenaren waren mee – hierover later meer.

Boudewijn, één van de oprichters van Herenboerden Nederland en van Herenboerderij Wilhelminapark, ontving ons en gaf ons een mooie rondleiding, waarin we al onze vragen konden stellen. De Herenboerderij is gevestigd op een oud landgoed en is ongeveer 18 hectare groot. Iets meer dan de helft hiervan wordt gewijd aan koeien, varkens en kippen. De rest is groente en fruit. Een klein stuk is ingericht als voedselbos. Zelfs op een naargeestige dag ziet het er idyllisch uit.


Boudewijn nam enkele van onze eerste zorgen over het concept weg. Maar, het riep toch ook wel weer vragen op. En ook zij zijn nog zoekende over een aantal aspecten van de boerderij. Daarmee rees bij ons de vraag: Zijn zij de partner die ons gaat helpen om hier een natuurinclusieve boerderij op te zetten? Misschien wel. Maar we willen ons ook goed laten informeren over andere concepten. Zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken voor de wijze waarop wij, hier in de Utrechtse Heuvelrug, deze boerderij gaan opzetten. We zijn ons nu dus ook aan het orienteren op andere mogelijkheden om dit mooie project te realiseren!


De zoektocht naar grond

Geen boerderij zonder grond. Dus we hebben onze netwerken ingeschakeld om grond te vinden. Even leek het erop dat we een mooi stuk grond hadden gevonden; zo’n 20 hectare – precies wat we nodig hadden – vlakbij het centrum van Doorn. Mooier kon haast niet.


We hadden de landeigenaren in kwestie uitgenodigd om met ons mee te gaan op ons bezoek aan de Herenboerderij. Ze vonden het een mooi concept en waren ook enthousiast over biologisch boeren. Maar ze hadden ook veel vragen. De belangrijkste hierbij was de prijs die ze zouden kunnen vragen voor de pacht. Zowel de prijs die Herenboeren hanteren, als die wij maximaal achten en die gangbaar is in de markt, ligt ver onder wat zij hopen te krijgen. Daarnaast waren ze huiverig om zich voor een periode van 10 tot 20 jaar te committeren. En dat is toch wel wat nodig is.


Onze eerste prioriteit is nu het vinden van grond voor de boerderij

We hebben contact gelegd met onder andere rentmeesters, provincie en gemeente, en andere mensen in onze netwerken. We krijgen veel enthousiaste reacties, waardoor we bijvoorbeeld ook met ‘onze’ eerste landeigenaren in contact zijn gekomen. We blijven zoeken naar een locatie en/of een boer die geïnteresseerd is. Willen jullie het ons laten weten als je tips, ideeën of contacten hiervoor hebt?


De gemeente Utrechtse Heuvelrug is positief over dit initiatief en biedt hulp aan

Er is contact geweest met wethouder Broekhuis en Manon Lammers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daaruit blijkt dat de gemeente zeer positief staat tegenover het initiatief. Hulp wordt aangeboden o.a. in de vorm van netwerkcontacten en subsidiemogelijkheden en er mogen informatieve stukjes worden geplaatst op de gemeentepagina in de plaatselijke krantjes. Dat is een heel belangrijk kanaal om ons kenbaar te kunnen maken aan alle inwoners van onze gemeente.


We willen de groep van belangstellenden uitbreiden – spread the word!

Verder willen we graag de -groeiende- kring met belangstellenden uitbreiden. Wanneer jullie mensen weten die interesse hebben, kunnen ze zich aanmelden bij Pieter Rop voor de lijst van belangstellenden. Ze zullen dan op de hoogte worden gehouden van de vorderingen en van komende informatiebijeenkomsten.


Dit is het even voor nu. Aarzel niet ons te benaderen voor vragen en/of tips. Deze boerderij komt er alleen wanneer er veel mensen enthousiast worden en meedenken!


Contact

Pieter Rop, bereikbaar via: foodvolk@goed-volk.net


Kartrekkersgroep

- Margo van Biezen

- Wido van Dijk

- Pippa Groenenberg

- Guido Meerman

- Pieter Rop

bottom of page