top of page

Terug naar Normaal?

Bijgewerkt op: 20 feb. 2021


Iedereen die ik spreek is wel een beetje klaar met Corona. Natuurlijk, we begrijpen de maatregelen, fysiek afstand houden en sociaal verbinden, mondkapje voor, handen wassen etc. Maar leuk vinden we het niet. Wanneer kunnen we weer terug naar normaal?

Jaloers kijken we naar oude TV-beelden met concerten met 1000 man, volle dansvloeren, uitpuilende theaterzalen, gezellig drukke restaurants, lange rijen bij de Efteling (nog 1,5 uur). Velen popelen om weer een weekendtripje te kunnen boeken naar Barcelona of om port te proeven in Porto.


De vraag is of het oude normaal zoals we gewend zijn haalbaar is voor onszelf en voor de natuur. Is het eigenlijk wel wenselijk dat we verder leven zoals we dat deden voor 12 maart 2020? Of kunnen we dan rekenen op Covid 20 en 21?


Ik ben coördinator van Foodvolk, een werkgroep van stichting Goedvolk op de Utrechts Heuvelrug en deze vragen gaan we bespreken na het kijken van de film Biggest Little Farm op woensdag 9 december. In deze film zie je een jong stel van een stuk woestijn in de VS een vruchtbare biologische boerderij maken, met producten die goed zijn voor de mens en voor de natuur. De film gaat over het belang van voeding, volharding en verwondering.

Mijn droom is dat we in ons eigen dorp steeds meer duurzaam voedsel kunnen eten dat lokaal wordt geproduceerd. Hoe korter ons eten wordt vervoerd door vrachtwagens, hoe minder CO2 er in de lucht komt. Ik koop daarom geen sperziebonen uit Marokko voor het kerstdiner.


Foodvolk heeft een lijst met lokale adressen op de website gezet waar je terecht kunt voor duurzaam voedsel. https://www.iedereenisgoedvolk.nl/lokale-leveranciers We ontdekten dat de productie lokaal niet voldoende is voor alle 50.000 inwoners van de Heuvelrug. Daarom zoeken we 200 mensen die voor 2000 euro willen instappen in het zogenaamde Herenboerenconcept. Je koopt dan samen 10 hectare grond en huurt een boer in om duurzaam voedsel te verbouwen. Mail mij als je interesse hebt(foodvolk@goed-volk.net).

Leuk als je samen met ons de film komt kijken op 9 december! Kijk op onze website in de agenda voor meer informatie over de film. https://www.iedereenisgoedvolk.nl/event-details/foodvolk-presenteert-online-screening-van-the-biggest-little-farm


Op weg naar het nieuwe normaal. In deze adventstijd voor Kerst heb ik hoop!


Pieter Rop

Comments


bottom of page