top of page

Excursie tuinderij Steef en Eef ‘Een levende bodem’

‘Een bodem met veel leven in de verschillende lagen is de basis’, vertelde Eef van agro-eco Tuinderij Steef & Eef uit Leersum, tijdens de excursie op zaterdag 7 oktober 2023. ‘Zo krijg je gezonde planten met veerkracht en de smaak is ook heel goed’.


In overleg met de werkgroep biodiversiteit hebben we vanuit Fietsen voor mijn Eten Utrechtse Heuvelrug een excursie georganiseerd die naadloos aansloot bij de mooie film ‘Onder het Maaiveld’. Hierin was heel indrukwekkend in beeld gebracht dat er onder de grond net zoveel leven is als boven de grond en dat in elke laag weer andere soorten planten, schimmels en diertjes leven. Bestrijdingsmiddelen gebruiken en de grond omploegen wil je niet meer als je ziet hoe het anders kan en wat dat oplevert voor de natuur en onze gezondheid!


Steef en Eef uit Leersum (https://steefeneef.com/) zijn een sympathiek stel dat met hart en ziel werkt aan hun kleinschalige, natuurinclusieve, agro-ecologische tuinderij en makerij te Leersum.


Na een ontvangst met thee, sap en heerlijke verse pompoenchocolade muffins

vertelden Steef en Eef hoe ze met organische bemesting, wisselteelt, groenbemesters, mulchen en niet-kerende bodembewerking het bodemleven zoveel mogelijk proberen te ondersteunen en stimuleren.


We wandelden langs de compostbakken, voelden de activiteit van de micro-organismen 🌡️, zagen de actieve wormen, liepen langs de Japanse haver, zomerwikke en winterrogge en keken naar de diversiteit in eetbare gewassen en overige flora.


Groenten telen te midden van een lokaal ecosysteem waar de bodem de basis is voor gezonde voeding en natuurlijk proefden we ook van de heerlijke dingen die dat oplevert! Dat is ook uit mijn ervaring met producten die zij leveren want alles wat ik tot nu toe bestelde was echt heerlijk, qua kleur, geur en smaak! (Tip: gedroogde verveine thee, lekker fris en citroenachtig).


Steef en Eef gaan de komende jaren nog nieuwe teeltvakken maken dus het is een aanrader om het komend jaar weer te bestellen via hun website. Ook in Maarn is een bezorg punt voor verse producten van tuinderij Steef en Eef. Verder verkoopt Bij Ons boerderijwinkel & Kaasmakerij een deel van hun assortiment boerderij producten.


Vanuit Fietsen voor mijn Eten UH willen we komend jaar meer interessante excursies organiseren bij telers en boeren die het accent leggen op het duurzaam produceren.


Heb je zin hierbij te helpen? Stuur dan een berichtje naar: UtrechtseHeuvelrug@fietsenvoormijneten.nl


Excursie Steef & Eef op 7 oktober 2023. Foto: Mirjam van Zweeden
Comments


bottom of page