top of page

Velddiner met lokaal voedsel

Bijgewerkt op: 19 sep. 2021

'Niet iedereen weet de weg naar lokale producten'

„We zijn het lijntje met het voedsel kwijt" en „Het oude boerenambacht, historische kennis overgedragen van vader op zoon, daar ben ik naar op zoek". Voor Eric van Veluwen , directeur en chef-kok van Antropia in Driebergen en Niels Oosthoek, eigenaar van restaurant Groenland, ook in Driebergen, zijn dit overwegingen om met hun kennis en overtuiging het culinaire deel van het velddiner voor hun rekening te nemen. GoedVolk en Landgoed Zonheuvel hebben het initiatief genomen om het thema lokaal voedsel op de agenda te zetten. Op zaterdag 25 september is Landgoed Zonheuvel het decor voor een diner in het veld.

door Gerard van Wijk

Voorbereidend team Velddiner

„GoedVolk richt zich op de belangen van toekomstige generaties', zegt Erwin Hollestelle, medeoprichter van het bewonersinitiatief. „Wat we nu doen, moet ook ten dienste zijn van komende generaties". Lokale voeding is een van de thema's, naast plastic, biodiversiteit en klimaat. Wat van ver komt, is lekker, is een bekend Nederlands gezegde. We weten inmiddels dat voedsel van dichterbij minstens zo lekker is en minder schadelijke effecten heeft. Hollestelle: „Wat uit de regio komt, hoeft niet ver te reizen, kost minder CO2 en hoeft minder verpakt te worden. We weten met het hoofd dat het zo werkt, maar de vraag is, hoe doe je dat dan". „Landgoed Zonheuvel probeert een antwoord op die vraag te vinden. Producten uit de eigen moestuin vinden hun weg naar het restaurant. De banden met Landgoed Zuylestein worden aangehaald door de producten die daar worden geteeld te gebruiken in het restaurant", zegt Wim Oolbekkink, programmamanager Landgoed Zonheuvel.

Veel aanbod „Er zijn veel kleine bedrijven die een eigen landwinkeltje hebben, denk aan de Hondspol en de moestuin van Bartiméus. Je kunt daar niet alleen de producten kopen maar ook de beleving hebben van de tuin en zien waar iets vandaan komt", zegt Oosthoek. „Je moet er wel moeite voor doen. Het is makkelijk om naar de plaatselijke supermarkt te rijden waar alles bij elkaar ligt. Als je meer moeite doet, zul je ontdekken hoe veel meer smaak je binnenhaalt". Van Veluwen is het daar mee eens. „Het lijntje met het voedsel zijn we kwijt. Gewassen en voorgesneden groenten, 6 dagen houdbaar, dat vinden we in de supermarkt. Een krop andijvie kom je niet meer tegen. Als we kunnen bereiken dat je lekker eet met elkaar, over eten praat dat er toe doet en dan de verbinding zoekt met de producent, vind ik dat een mooi resultaat". Hollestelle: „We weten dat er veel aanbod is, we weten ook dat niet iedereen de weg naar de lokale producten weet te vinden. En omgekeerd. Een van de doelen van het diner is om producenten, leveranciers en consumenten met elkaar in contact brengen". „Ik zou het te gek vinden als uit dit initiatief samenwerking tot stand komt. Het is goed dat een partij dit oppakt. De logistiek is vaak een struikelblok, maar het kan wel," weet Oosthoek. „Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is bezig met het opzetten van een lijn van streekproducten. Wat begon met het Heuvelrugbier, wordt nu uitgebreid met kaas en worst en de ZonheuvelZwam growkit tot een palet streekproducten", zegt Oolbekkink. Van Veluwen daagt GoedVolk uit om periodiek een paar recepten en suggesties te maken op basis van lokale producten.

Dorpsdichter Het velddiner is onderdeel van het Cultuur Festival Heuvelrug dat ook op 25 september begint. Op het Landgoed Zonheuvel vinden die dag meer activiteiten plaats. Dorpsdichter Gera pronk is bij het diner aanwezig. Voor deelname aan het diner moet u inschrijven.


Dit artikel verscheen op 9 september 2021 ook in Nieuwsblad De Kaap



bottom of page